Jemne nastrúhaný syr, zázvorový čaj, cesnaková nátierka, alebo uhorkový šalát, všetky tieto lahôdky majú jedného spoločného menovateľa, strúhadlo. Domáci pomocník, ktorého používajú gazdinky už dlhé roky, má ale jedno úskalie. Pri strúhaní zostáva nemalé množstvo v jeho otvoroch a kúsky sú všade okolo. Objavte nový trik, ktorý sa stal hitom internetu.
Už žiadne umývanie
Aj keď zložité umývanie nie je práve vec, ktorá by vás od strúhania odstrašila, môže občas znepríjemniť a predĺžiť naše varenie. Pokiaľ totiž umyjete ľahko rozpustné priľnuté potraviny ako syr alebo čokoláda horúcou vodou, prichytí sa k povrchu a nástroj zostane špinavý, rovnako ako váš drez. Pokiaľ sa ale rozhodnete ho nemyť, jemné čiastočky zatvrdnú a uvoľnia sa pri ďalšom strúhaní. To môže jedlo znehodnotiť.
Zázračné plastikové vrecko
Ako si zjednodušiť strúhanie? Vezmite plastové vrecko so zipsovým uzáverom. V žiadnom prípade nepoužívajte vrecko mikroténové, ktoré sa ľahko potrhá. Ukryte doň strúhadlo a na zvolenej hrubosti začnite strúhať. Kúzlo uvidíte okamžite. Strúhadlo ako zázrakom zostane čisté a nebudete ho musieť zložito čistiť. Na odstránenie nečistôt postačí krátke opláchnutie pod tečúcou vodou. Nastrúhanú potravinu potom iba prenesiete v igelitu do hrnca, misky alebo inej nádoby.
Potravinová fólia
Ak nechcete zakaždým používať nové vrecko, aby sa vám varenie výrazne nepredražilo, vymeňte ho za potravinovú fóliu. Získate rovnako šikovného pomocníka. Fólia ale musí byť pevná, aby ako v prípade mikroténu nedošlo k predratiu. Strúhať môžete najemno aj nahrubo. Trik nepoužívajte na tvrdú zeleninu ako je mrkva.