Káva môže mať mnoho podôb, pričom základom by vždy mala byť kvalitná zrnková káva. Z tej pripravíte lahodné nápoje, či už preferujete espresso, alebo napríklad flat white. Vďaka rozmanitej ponuke nájdete to pravé, čo vás očarí.
Kvalitná zrnková káva
Výber kávy je možné prispôsobiť mnohým rôznym parametrom. Kvalitná zrnková káva býva najčastejšie rozdeľovaná na arabicu a robustu. Tieto dva druhy sú bežne dostupné a ich chuť sa výrazne líši. Arabica je typická vyššou aciditou a sladkou chuťou. Podľa pôvodu navyše môžete v chuti pozorovať rôzne tóny – od čokolády, cez citrusy až po tabak. Robusta je oproti tomu jednoduchšia, výrazne zemitá a horká káva. Acidita býva nulová, prípadne veľmi jemná. Zaujímavosťou je výrazne vyšší obsah kofeínu v porovnaní s arabicou.
Zrnková káva
Zrnková káva sa samozrejme líši nielen svojou chuťou. Zrnková káva arabica sa od robusty líši aj vzhľadom zrniek. Zrnká arabicy sú na prvý pohľad väčšie. Avšak za pozornosť stojí aj ryha uprostred zrnka, ktorá býva zakrivená. Robusta má oproti tomu menšie zrnká a ryha je väčšinou rovná. Pozorovať môžete aj rôzny tvar zrniek – arabica má skôr plochý tvar, zatiaľ čo zrnká robusty sú guľatejšie. Skúsené oko milovníka kávy tak ľahko rozpozná arabicu a robustu.
Pražiareň kávy
Chuť kávy samozrejme ovplyvňuje jej druh a aj pôvod. Avšak je dôležité myslieť aj na to, že výsledný zážitok ovplyvní aj pražiareň kávy. Práve stupeň a kvalita praženia totiž výrazne ovplyvňujú výsledný chuťový profil kávy. Pri výbere sa spoľahnite na profesionálnu pražiareň, ktorá ponúka výberovú kávu. Nezabúdajte aj na vhodné servírovanie kávy, ktoré je kľúčové. Šálka na espresso z porcelánu udržuje optimálnu teplotu nápoja, aby ste si ho mohli vychutnať naplno.
Kvalitu kávy je možné posudzovať z mnohých rôznych uhlov. Ak hľadáte to najlepšie, vyberajte z ponuky výberovej kávy rodinnej pražiarne Moritz Cafe.